Stentarea Carotidiană – Tratament Minim Invaziv pentru Restabilirea Fluxului Sanguin
Endarterectomia carotidiană este tratamentul principal pentru stenoza carotidiană și este extrem de eficace.
Cu toate acestea, există o procedură alternativă, denumită stentare carotidiană. Stentarea carotidiană este mai puțin invazivă decât endarterectomia, deoarece nu necesită o incizie la gât.

Stentarea se realizează sub anestezie locală cu ajutorul unui tub flexbil numit cateter, care se introduce la nivelul zonei inghinale. Fiind vizualizat cu ajutorul razelor X, el este condus la nivelul arterei carotide.
Un mic balon cu diametru de circa 5 mm este umflat la nivelul stenozei carotidiene și cu ajutorul lui este plasat un mic cilindru de plasă metalică (stent). Balonul este apoi dezumflat și îndepărtat, lăsând pe loc stentul, care ține artera deschisă, permițând astfel sângelui să curgă fără obstacol..
După procedură este nevoie să stați în pat câteva ore pentru prevenirea hemoragiei de la locul puncției (zona inghinală). Vă veți putea reîntoarce acasă a doua zi.
Ca în cazul endarterectomiei carotidiene, există câteva risuri asociate cu procedura. Astfel, riscul de a face un AVC sau de a deceda sunt ușor mai mari decât în cazul operației, mai ales dacă stentarea este realizată imediat după AVC. Rezultatele pe termen lung ale unei stentări reușite nu diferă de cele ale endarterectomiei.
Ghidul recent al Societății Europene de Chirurgie Vasculară recomandă ca tratament de primă linie endarterectomia carotidiană, stentarea carotidiană fiind considerată ca o alternativă sigură, dar indicată în general la cazuri atent selecționate.
Medicii ArTerra

Adela AVRAM
Medic specialist chirurgie vasculară
Cristina VĂCĂRESCU
Medic primar cardiologie
Adriana GĂINĂ
Medic primar neurologie











