Endarterectomia Carotidiană

ArTerra VASCULAR TEAM

Endarterectomia Carotidiană – Intervenție Chirurgicală pentru Prevenirea AVC

Endarterectomia carotidiană este o intervenție chirurgicală prin care se curăță o arteră carotidă, cu scopul de a preveni un accident vascular cerebral. Arterele carotide sunt vasele de sânge principale care irigă creierul.

Endarterectomia carotidiană este indicată atunci când una sau ambele artere carotide sunt îngustate datorită depozitelor de grăsime (placă sau aterom). Această situație este denumită boală carotidiană sau stenoză carotidiană.

Diagnosticul și tratamentul bolii carotidiene se realizează în echipă: specialiști în chirurgia vasculară, neurologie, cardiologie, radiologie și anestezie colaborează pentru a stabili cel mai bun tratament.

Pacienții vor fi examinați de mai mulți medici în doar câteva zile, iar intrevenția, dacă este necesară, poate fi programată rapid.

Endarterectomia
  • Artera carotidă
  • Depozit de grăsime (placă) ce blochează artera
  • Cheag de sânge

Dacă o carotidă îngustată nu este tratată, scurgerea sângelui spre creier este afectată. De obicei la nivelul plăcii se formează cheaguri de sânge, din care se rup mici bucăți, care sunt duse de fluxul sanguin în creier, blocând circulația. Aceasta are ca rezultat:

  • un accident vascular cerebral (AVC, sau stroke) – este o boală gravă, care produce distrugerea parțială a creierului sau moartea
  • un accident ischemic tranzitor (AIT) – numit și “mini-stroke”; AIT este similar cu un AVC, dar semnele și simptomele sunt temporare, de obicei dispar în 24 de ore.

Rapoartele Comisiei Europene poziționează România pe locul 3 în Europa, după Macedonia și Bulgaria, cu 315 decese la 100 000 de locuitori. AVC-ul reprezintă a treia cauză de mortalitate în România, după cancer și bolile cardiovasculare.

În România se produc circa 65 000 de AVC-uri anual (175 de AVC-uri pe zi), o treime din acești pacienți rămân cu diverse grade de dizabilitate (pareze, paralizii, tulburări de vorbire etc).

Aproximativ un sfert din cazuri sunt datorate îngustării arterelor carotide. În România, anual, tratamentul cel mai eficace al stenozei carotidiene, endarterectomia carotidiană, se realizează din păcate doar în câteva sute de cazuri.

Endarterectomia carotidiană reduce semnificativ riscurile unui stroke la persoanele cu îngustare importantă a arterelor carotide. La pacienții care au avut un AVC sau un AIT, riscul de a repeta un nou AVC sau AIT în următorii 3 ani este redus cu 30% după endarterectomie.

Studiile arată că operația ar trebui realizată cât mai rapid după apariția simptomelor, ideal în primele 2 săptămâni. De aceea este important să apelați imediat la medic, dacă aveți simptome ca:

  • amorțeală sau slăbiciune la nivelul feței, a brațului sau piciorului
  • dificultăți de vorbire
  • tulburări de vedere sau chiar pierderea vederii la un ochi

Când este indicată endarterectomia carotidiană?

Medicul Dvs. poate indica endarterectomia carotidiană dacă aveți una sau ambele artere carotide îngustate cu mai mult de 60%, prin depuneri pe pereții arterelor. Aceste depuneri numite plăci sunt alcătuite din colesterol, calciu și țesut fibros.

Ateroscleroza

În prezența lor vorbim de boală carotidiană sau stenoză carotidiană, care înseamnă risc semnificativ de a face accident vascular cerebral (AVC, stroke) sau accident ischemic tranzitor (AIT).

Endarterectomia carotidiană este realizată în anestezie locală sau generală

Anestezia permite ca operația să se desfășoare fără ca pacientul să simtă durere sau discomfort.

Dacă veți avea anestezie generală, veți fi adormit în timpul intervenției. Cu anestezie locală zona gâtului va fi amorțită așa încât nu veți simți durere, dar veți rămâne conștient așa încât echipa medicală va comunica cu Dvs. în timpul operației.

Studiile care au comparat rezultatele endarterectomiilor carotidiene nu au găsit diferențe între cele două tipuri de anestezie. Depinde de Dvs., de chirurgul și de anestezistul Dvs. ce tip de anestezie va fi folosit.

Chirurgul Dvs. va prefera utilizarea anesteziei locale, așa încât veți rămâne conștient în timpul operației. În acest fel se poate urmări foarte bine reacția creierului, atunci când scade irigația sanguină în timpul procedurii.

Operația

Endarterectomia carotidiană durează între una și două ore. Dacă ambele artere carotide trebuie operate, se vor face două intervenții separate: o parte inițial, apoi cealaltă parte câteva săptămâni mai târziu.

După ce veți fi adormit (anestezie generală) sau zona va fi amorțită (anestezie locală), gâtul va fi curățat cu substanță antiseptică pentru a preveni ca bacteriile să intre în plagă. Chirurgul va face o mică incizie pentru a ajunge la artera carotidă.

Operatia Endarterectomia Carotidiana

În timpul operației, în funcție de reacțiile creierului Dvs., chirurgul va hotărî dacă este necesar să folosească un șunt temporar pentru a menține irigarea optimă a creierului cu sânge.

Șuntul este un mic tub de plastic care poate să conducă sângele pe lângă zona de arteră care este operată. Decizia de a utiliza un șunt deprinde de preferințele chirurgului și de modul cum se comportă creierul pe timpul operației.

După ce chirurgul a pregătit artera, o va clampa pentru a opri curgerea sângelui și o va deschide. Dacă este necesar un șunt, acesta este momentul când va fi inserat. Chirurgul îndepărtează depozitele grăsoase (placa) care îngustează artera și coase artera la loc cu fire sau cu ajutorul unui petec.

După ce se verifică și se oprește orice sângerare, plaga se închide. Un mic tub de dren este plasat de obicei în plagă, pentru a permite eliminarea oricăror lichide sau sânge care s-ar mai putea aduna după operație. Acest tub de dren se îndepărtează de obicei în 24-48 de ore de la operație.

După Operație

La sfârșitul operației veți fi mutat câteva ore în zona de trezire de lângă blocul operator pentru monitorizarea atentă a tensiunii arteriale și pentru ca personalul medical să se asigure că vă reveniți în siguranță.

Medicii ArTerra

/

Mihai IONAC

Chirurgie Vasculară
/

Oana VOINESCU

Medic specialist cardiologie
/

Mihaela GHEORGHIU

Medic primar cardiologie
Foto Clinica ArTerra Health 1
Foto Clinica ArTerra Health 2
Foto Clinica ArTerra Health 3
Foto Clinica ArTerra Health 4
Foto Clinica ArTerra Health 5
Foto Clinica ArTerra Health 6
Foto Clinica ArTerra Health 7
Foto Clinica ArTerra Health 8
Foto Clinica ArTerra Health 9
Foto Clinica ArTerra Health 10
Foto Clinica ArTerra Health 11
Foto Clinica ArTerra Health 12
/
Solicitare Consult

Solicită un Consult
Tratare Boala Carotidiană

Testează-ți Riscul GRAUIT

Fă testul pentru boala carotidiană